Algemeen

Is toegankelijkheid verplicht?

Ja, toegankelijkheid is verplicht. Ook digitale toegankelijkheid. Bijvoorbeeld door de wet ‘Besluit digitale toegankelijkheid overheid’ en de European Accessibility Act voor bedrijven. Maar denk ook aan het VN-verdrag Handicap. Dat verdrag verbiedt het om mensen uit te sluiten op basis van welke (cognitieve) beperking dan ook. Wil je weten of jouw site toegankelijk is? Vraag dan een gratis analyse aan.

Welke ondersteuning biedt Tolkie na implementatie?

Tolkie helpt jou bij het instellen van de tool. Na het toevoegen van de code aan jullie site kijken wij met jou mee of alles goed gaat. Worden er toch nog woorden overgeslagen? Of werkt de tool ergens niet zoals het hoort? Dan zoeken wij dit voor je uit. Daarnaast blijft Tolkie altijd bereikbaar voor vragen over de onderwerpen laaggeletterdheid en toegankelijkheid. Je kunt ons dus altijd op tips of advies vragen. Daar zijn we voor.

Hoe kan ik een probleem met Tolkie Leeshulp rapporteren?

Dat kan op 2 manieren.

Manier 1: met een knop in de tool

Bij de uitleg en korte tekst van Tolkie staat altijd de tekst:

“Dit is uitleg door Tolkie. Bekijk meer informatie.”

Als gebruikers klikken op ‘Bekijk meer informatie’, vinden ze een menu met verantwoording. Zo staat er dat de tekst automatisch geschreven is. Maar gebruikers krijgen daar ook de mogelijkheid om een foute uitleg of foute tekst te melden. Daarvoor klik je op de knop ‘Foute tekst melden’.

Voorbeeld knop Foute tekst melden Formulier Foute tekst melden

Manier 2: via een mail naar info@tolkie.nl

Merk je dat er iets verkeerd gaat? Dan kun je ons ook mailen. Dat kan met het e-mailadres info@tolkie.nl. Je mag de bezoekers van je website uiteraard ook naar dit e-mailadres verwijzen.

Hoe vaak updaten jullie de Tolkie Leeshulp?

Dat verschilt. Soms voeren wij een aantal verbeteringen achter elkaar door. Soms blijft de tool een paar maanden hetzelfde. De reden hiervan is dat we zelf geen nieuwe functies verzinnen. Dat doen laaggeletterden voor ons. We zijn daarin dus van hen afhankelijk.

Wel verbeteren we de tool op de achtergrond constant. Denk daarbij aan verbeteringen om de tool sneller en veiliger te maken. Je hoeft zelf niets te doen voor deze updates. Wij installeren ze automatisch voor je.

Wat zijn de toekomstplannen voor Tolkie Leeshulp?

Het is onze missie om alle belangrijke informatie begrijpelijk te maken voor iedereen. In de toekomst verwachten we daarom een breder scala aan producten aan te bieden. Ook willen we constant in gesprek blijven met laaggeletterden om nieuwe, slimme functies te ontwikkelen voor onze bestaande producten.

Hoe lang duurt het voordat Tolkie voor onze website beschikbaar is als we kiezen voor implementatie?

Dat gaat heel vlug. Denk hierbij aan 2 tot 4 weken. De meeste tijd zal zitten in het nalopen van de pagina’s om te zien of de tool alle teksten goed meeneemt. Het feitelijk implementeren van Tolkie Leeshulp duurt niet langer dan een half uur.